World Architecture Day 2014

SATURDAY 19 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Russel Place, Edinburgh, United Kingdom 
Wednesday 08 Apr 2009
 
Guests in the garden 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Extension re-connects Victorian villa with garden 

The interior of a listed Victorian villa in an Edinburgh Conservation area has been reconnected with the garden to form a modern sunlit family room and a guest suite.

The new family room and guest suite has been designed to contrast and complement the historic stone villa; glazed timber screens sit under a canopy supported on a lightweight galvanized steel columns that create south facing accommodation overlooking a sunny deck and terrace. The canopy roof pitches upwards to the south allowing sunlight to flood deep into the interior space where it is reflected by mirrors to create the illusion that the roof is floating above and teh space extends beyond.

The existing kitchen has been comprehensively remodelled and opened up, to form a continuous space with the new family room and garden. Large glazed sliding doors open fully allowing the activity of the family room to spill out into the gardens in the summer. Electronic controls enable mood lighting of the gardens and interiors.

The project is within the Trinity Conservation Area, notable for its historic Victorian villas with towers originally built for Sea Captains to view the Firth of Forth.

Key Facts

Status Complete
Value 0(m€)
Arcade Architects
www.arcadearchitects.com

Latest Jobs in Edinburgh

Architectural Assistants / Architects / Senior Architects

 
ECOWAN