WAN Awards

SUNDAY 23 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Administrative Centre, Bonheiden, Antwerp, Belgium 
Monday 11 Jun 2007
 
Office space with a difference 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

VBM Architecten completes the administrative centre in the city of Bonheiden 

The two buildings are organised around a central square next to the existing cultural centre. In opposition to that centre, they appear as smooth volumes, covered with an articulated and semitransparent skin of pivoting mesh panels - open buildings, clearly readable for every visitor. The building of the administrative centre tries to push the concept of durability as far as possible. Modular open-plan offices on concrete floor slabs, without beams and without false ceilings, maximise the flexibility and allow free positioning of partition walls. All technical equipment is recessed in access floors. The same type of construction will be used for the library (phase 2, completion 2007 - 2008). Pluvial water from the roof is stored in concrete tanks in the basement, from where it is recycled for toilet flushing, as fire fighting water, and as a source of cooling in the summer. Hot water is provided by solar panels in the glass shed roof of the central atrium. Auxiliary electric power is generated by photovoltaic cells. A fine tuned system of free cooling and night cooling allows affordable thermal comfort in the summer combined with very low power consumption.

Key Facts

Status Completed
Value 3.3(m€)
Were you involved in this scheme?
VBM Architecten
www.vbmarchitects.com

More projects by this architect

Housing project

Housing project

University of Antwerp Rectorate

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site