WAN Awards

THURSDAY 27 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Wildlife Warriors Australian Wildlife Hospital, Beerwah, Australia 
Friday 03 Apr 2009
 
Pushing the bounds of sustainability 
 
copyright: WD Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Modest beginnings, dramatic results 

With a complex program intertwining public and private, spectacle and healing, beauty and resolve, the Wildlife Warriors Australian Wildlife Hospital is a didactic building of modest means which embodies a steadfast philosophy of ecological sustainability and unpretentious practicality. The veterinary hospital is a vehicle and a tangible focus for the conservation work of the Wildlife Warriors charity, established in 2004 by Steve and Terri Irwin at Australia Zoo. The new building not only facilitates public awareness in a practical sense, it exemplifies a way forward to solutions for the socio-environmental issues that are the focus of the charity's work.

The hospital was conceived as an exemplar of ecologically sustainable design with the express intention to inspire and educate the public in sustainable building issues and practices. Doing so is a tangible way to expose them to the larger issues of conservation, land-use and biodiversity. The unassuming exterior pays homage to the Australian rural vernacular and alludes to the first Wildlife Warriors hospital – a converted avocado packing shed. The public will come to see the architecture and the animals and leave understanding more about their own impact on the ecosystem.

To this end Webb Duffy Architects considered the building firstly as the threshold between the intimate needs of the injured animals and the unfolding layers of the outside world; from the nearby recovery enclosures, to the zoo, the encroaching suburbs,the bushland habitat and beyond. Light, air, movement and the varying levels of separation and engagement are the catalysts for a dynamic plan within a restricted site. Space and light are wrapped in a varying palette of non-toxic and low embodied energy materials including straw bale, rammed earth, bamboo, recycled flooring and ceilings, and low-VOC finishes. Daylighting, mixed-mode ventilation, water conservation and water harvesting contribute to the low life cycle cost.

At 1300 m2 it is the largest and 'greenest' of its kind in the world.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Webb Duffy Architects
www.wdarchitects.com.au

More projects by this architect

Noosa Pengari Steiner School Performance Hall

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site