WAD 2014

WEDNESDAY 27 AUGUST 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Ravelo Medical Clinic, Ravelo, Tenerife, Spain 
Thursday 02 Apr 2009
 
A healthy outlook for Tenerife 
 
copyright: gpy arquitectos 
 
WAN AWARDS
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

New medical clinic for rural Spanish community 

This small outpatient clinic is located in the town of Ravelo, a small community in a distinctively rural environment that occupies an outstanding hillside position, on the island of Tenerife.

The building has been designed on two levels, both with street-level pedestrian access. The main floor is occupied by the medical surgeries, while the lower floor houses administrative areas and multipurpose spaces for community activities.

Its main entrance has been adapted to the steep slope of the street and virtually extends the public space right into the building, which in turn projects it back out through the large panoramic window adjoining the waiting room.

The building is characterised by a dialogue between the external, concrete frame, open along the north-south axis, which constitutes an easily recognised, abstract landmark and lends the building its urban presence, and a continuous internal wooden skin which transforms the framed empty space into a series of rooms, separating the areas for specific use from the public ones such as the reception area and waiting room.

A system of folding shutters along the southern facade regulates the entry of sunlight - a feature which lends the building its bioclimatic character while at the same time offering optimal lighting conditions for the workspaces; natural light is filtered and reflected on coloured surfaces, so as to create a comfortable, warm atmosphere.

To the north, the concrete frame embraces the distant countryside, incorporating it into the everyday life of the clinic through the panoramic window, converting the waiting area into a room with panoramic views, a therapeutic space, directly connected with the landscape.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
gpy arquitectos
www.gpyarquitectos.com

More projects by this architect

Santa Lucía Security Centre

SEGAI Research Centre - University of La Laguna

La Cisnera Community Centre

 
Vola
ECOWAN