WAD 2014

FRIDAY 1 AUGUST 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Oval Am Kaiserkai, Hamburg, Germany 
Wednesday 01 Apr 2009
 
Oval adds to harbourside haven 
 
Götz Wrage / Ingenhoven Architects / imetas 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Recently completed tower offers enviable location to residents 

In the HafenCity, on a direct view corridor towards Hamburg’s inner city, lies the Oval am Kaiserkai with one of the most beautiful views of the Speicherstadt and the harbour. The area is characterized by its mix of contrasting urban elements such as industrial structures, historic warehouses and modern buildings, as well as by its extensive references to water. Today, the Oval with its distinct shape and exposed location in close proximity to the soon-to-be-built Elbphilarmonie, is a widely visible sign for the HafenCity. Construction began in 2007, with completion in early 2009.

Both elliptical shape and orientation of the eleven-storey building have been chosen after thorough analyses of local wind, sun and noise conditions and according to the best views. The particular shape helps to ease wind effects as, in contrast to rectangular buildings, suction is prevented by the rounded edges. In addition, the resessed ground floor creates less draught on the street and on the waterside promenade. The balconies are oriented so that they combine the most attractive views of the Elbe River and the historical city centre with an efficient usage. The residential tower has been rotated on its north-south axis by 10 degrees towards the East. This way the balconies are subjected to less draught and more sunlight from the afternoon until the evening, which in turn optimizes the use of daylight.

The façade of the 38-meter-high residential building consists of clear, transparent as well as closed, mirrored elements. They convey a sense of great homogeneity as they have been developed with the same construction principles in mind. Continuous balconies and a curved, wave-like glass façade characterize the western front. The eastern façade is a fully glazed wall to protect against noise emissions.

The building, with a gross floor area of 5455 sq m, houses 28 units from 57 to 123 sq m.

Key Facts

Status
Value 0(m€)
Ingenhoven Architects
www.drdi.de

More projects by this architect

Swarovski Veil

 
Vola
ECOWAN