THONET

THURSDAY 23 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
house 147, Madrid, Spain 
Tuesday 31 Mar 2009
 
A-cero mirror their past 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

07/04/09 judith eglington, canada
i feel the interior of the house is overdesigned. there is nowhere for the eye or mind, to rest. there is no place of peace in the house. no space for an individual's own creativity. this is my feeling about the rooms shown on the website.

i find the exterior a lot better. it works as a sculpture, is super innovative, and flows well in the landscape.
Click for more ...
 

House design synthesises evolution of Spanish firm 

The Spanish architecture firm A-cero, directed by Joaquin Torres, has built a new house in the Madrid outskirts that synthesizes the evolution of the studio’s signature design language and its technical experimentation over the last years. The house can be aesthetically inscribed in the series of projects made by the studio since its international expansion, in places like the Dominican Republic and Dubai, presenting a greater spatial complexity and and use of shapes that underlines the relation between A-cero’s architecture and contemporary sculpture.

At first impression the house clearly shows its intentions, with the dominance of stylized curves and bold shapes that relate harmonically to its natural context while keeping a clearly modern character. The horizontal shapes pile up one on another, creating a stratified building that seems to emerge from the earth like a natural formation, the façades are treated with a texturized dark concrete, completing the mineral analogy.

In this capacity to be at once natural in its matter and artificial in its forms, the house is reminiscent of the work of minimalist sculptors like David Nash, or a piece of land art.

The interior contains a varied program, solved with a very complex array of spaces with different heights and levels, as well as the particular shape of some of the rooms. The lower level contains the main hall - covered by a curved ceiling that accentuates its relevance -, living and dining rooms, master bedroom, gym, interior pool, kitchen and service areas. On the upper level is located a painting studio, under a long curved ceiling, flooded with natural light and the best views over the surrounding landscape. The basement is dedicated to health and leisure, with a bar, games room, chill out, massage room, projection room, cellar and gym.

The spaces are freed of columns and other elements that would alter its fluidity and openness, light materials have been used in the interior design to improve this aspect. The floors are covered with big format white ceramic tiles and the bathrooms are finished in white aluminum.

Key Facts

Status complete
Value 0(m€)
Add your name to this project
A-cero
www.a-cero.com

More projects by this architect

Vivienda en Madrid

Dwelling in Avila

Memoria

Dwelling in Pozuelo de Alarcón

House 4

Torre Norte

A-cero Concrete House

Pozuelo de Alarcón

Modular House

House 108

La Romana residential estate

Cumayasa complex

Waterfront residential tower

House near Madrid

Hotel & Spa

The Wave Tower

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site