WAN Awards

WEDNESDAY 26 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Helsingor Psychiatric Hospital, Helsingor, Denmark 
Tuesday 31 Mar 2009
 
A hospital where every room has a view. 
 
images: Esben Bruun 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

BIG + JDS collaborate to create unique hospital design in Denmark 

A safe and calm environment is crucial to many psychiatric patients' well-being. In the design concept for the Helsingor Psychiatric Hospital the architects avoided all clinical stereotypes; the traditional hospital hallway without windows and rooms on both sides as well as artificial easy-cleaning materials like plastic paint and linoleum floors. In this design, all materials utilse their own natural surfaces. Functionally the psychiatric clinic is organized into 2 main programs; a residential program and a public treatment program.

By using a snowflake structure in organising the residential program, BIG and JDS managed to orient each patient’s room toward its own part of the landscape - two sets of rooms facing the lake, and one set of rooms facing the surrounding hills. Between these rooms emerges a new collective space that is embraced by offices and bed units and populated by small patios.

The public treatment program on the other hand is placed on a level with the existing hospital and is organised as 5 individual pavilions, all connected to a central space. The individual units contain offices and treatment rooms to one side and waiting areas to the other side. All parts of the building are fused at one single point, right above the center of the snowflake structure.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Bjarke Ingels Group
www.big.dk

More projects by this architect

Tallinn City Hall

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site