WAD 2014

THURSDAY 18 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
6x11 Alpine hut, Stara Fuzina near Bohinj Lake, Slovenia 
Wednesday 25 Mar 2009
 
Alpine ascent 
 
OFIS 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

OFIS architects juggle with strict restrictions for Alpine hut in Slovene Alps 

The hut is situated in a small Alpine village, part of Triglav national park with very strict rules of construction and architectural design. The client bought the site together with the existing construction permit for the generic project. The demand was not to change the construction permit but to change the elements of the house to suit his family, adding sustainable factors and opening the house to the spectacular views.

The volume of the house is 6 x 11m, 42 degrees pitched roof, external dimensions and material types remained from the existing building. Materials such as stone, wooden columns and facade patterns are taken from the local environment creating a dialogue with the surrounding typology.

Interior organisation is rationally organised to suit the needs of the family. The central staircase rotates around the fireplace that heats both floors. There are 3 bedrooms and a bathroom with sauna on the top floor with a minimal corridor. Ground floor is open plan with kitchen, dining and living areas, storage is under the staircase. The levels are lower so window shelves act as a sofa with views toward the mountains.

Sustainability is addressed with the large corner window being positioned toward the sun therefore in winter-sunny days no heating is needed. Extra thermal isolation is put between the wooden cladding – both in exterior and interior, black foil that is put behind the wood absorbs the heat of the sun and transmits it to the walls. The upper floor is pushed over the ground floor and acts as sun protector in summer when sun is higher. Rain water is collected from the roof and transported through vertical pipes that are covered with wooden masks

Key Facts

Status complete
Value 0.15(m€)
ofis arhitekti
www.ofis-a.si

More projects by this architect

Shopping Pillow Terraces

Office, Store & Shop Concrete Container, Trata

Student apartment studios

Lace apartments

The Ring

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site