THONET

WEDNESDAY 22 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
School of Medicine, University of Western Sydney, Sydney, Australia 
Monday 23 Mar 2009
 
Under the canopy of learning 
 
copyright: Lyons 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

UWS gets stunning new School of Medicine building 

This $AUD50m building accommodates a new foundation medical school at The University of Western Sydney. As an integrated medical teaching and research environment it supports the contemporary educational principles of student centered learning and collaborative interdisciplinary research.

The building contributes to a grass roots local indigenous health service culture. Its other objective is to create an iconic gateway for the Campus attracting the best students and the best postgraduate research and teaching staff – a proud institutional addition to the Western suburbs.

In support of the client’s educational objectives, the key idea for the building was the creation of an iconic socio-educational external hub space. The space is covered with a tree like canopy and provides a focal point for the three different programmes (teaching laboratories, office accommodation and research laboratories) to come together to discuss medicine. Problem based learning pods clad in recycled timber provide home room identity for the students.

The learning spaces are designed as ‘enabling’ spaces, set up to enable students to move between self-directed learning, and with academic staff in a mentoring role. These spaces include large collaborative learning areas, virtual laboratories and spaces specifically focused on team learning activities.

All spaces within the complex are interconnected vertically with generous open stairs so that sharing between staff and students is optimised. Laboratories are designed on a generic platform allowing for changing research needs.

The solid East and West walls of the building are rendered in precast ‘brick’ panels, coloured to match the campus palette, in contrast to the transparent north and south facades.

The ‘gateway’ administration module is elevated off the ground to create a spacious colonnade at the building entry, encouraging access through to the hub spaces for people entering the campus.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Lyons
www.lyonsarch.com.au

More projects by this architect

Institute of Molecular Science, La Trobe University

Mornington Centre

Hedley Bull Centre, The Australian National University

Automotive Centre of Excellence, Kangan Batman TAFE

Latest Jobs in Sydney

Senior Architect

Project Architect

Senior Interior Architect / Planner

Documentation Architect - Revit

Architect - Vectorworks

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site