THONET

THURSDAY 23 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Great America Place, Santa Clara, CA, United States 
Saturday 21 Mar 2009
 
Transformed tilt-up 
 
photographs © Tim Griffith 2008. All rights reserved. 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Light industrial box repurposed for high-tech office work 

Tilt-up concrete boxes of one or two stories are common in Silicon Valley. Most were built for light industrial use, with a few windows for perimeter offices, and large dark interior spaces for assembly. Many are also obsolete, due to the region’s evolution from hardware to software, and the need for comfortably daylit collaborative spaces for knowledge workers.

Kevin Hart Architecture transformed this one by cutting the concrete wall panels to add new windows, and replacing the tinted, heat-absorbing glass with clear, low-e insulated glass units. They added a new glass-walled entrance lobby facing the street on the east, and built a brise-soleil in front of the lobby to utilize Santa Clara’s intense and frequent sunshine. The openwork trellis of aluminum tubes filters morning sun, bounces afternoon sun into the building, and glows at night from the lobby lighting and a linear LED attached to the lintel.

Inside the wide, shallow entrance lobby, a two-storey bamboo-clad cabinet contains a stair, elevator, reception desk, and directory screen, and defines six different entrances for multiple tenants. The ceramic tile floor pattern is determined by a Wolfram cellular automaton, rule 101.

Structural engineering was by Hohbach-Lewin, lighting design by JSNolan+Associates.

Key Facts

Status
Value 2.7(m€)
Add your name to this project
Kevin Hart Architecture
www.hart-architecture.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site