WAD 2014

FRIDAY 25 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Hatlehol Church, Hatlehol, Norway 
Tuesday 17 Mar 2009
 
Till thou return unto the ground 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

17/04/09 Tony, Florence
it looks like tunon & mansilla a bit too much
 

Winning church design to bring congregation closer to nature 

Young Danish architects firm Cornelius + Vöge has won an international competition for the design of a new church in Norway. The practise was among 123 competing for the design.

The church is placed in the town of Hatlehol in Aalesund near the west coast of Norway. It will be situated in a beautiful landscape of fjords and mountains which helped to form the theme of the design where nature plays an important role. The church is shaped as abstractions of the rocks and mountains in the landscape, integrated skylights creating cave like appearances. A bell tower rises to form an impressive landmark. The building retains the topography of its foundation land, moulding atop the ground to further integrate with the landscape.

Rocks are integrated within the building as baptistery. And rain water is being collected in smaller ponds around the building blocks and lead through the natural terrain to an existing stream.

Funding for the church and community facilities in Hatlehol has been collected for more than 40 years and finally the project is close to realisation.

Key Facts

Status
Value 0(m€)
cornelius + vöge
www.corneliusvoge.dk

More projects by this architect

House of the North Atlantic

Villa Petersen

 
ECOWAN