WAN Awards

FRIDAY 19 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Bodø Kulturhus and Library, Bodø, Norway

Thursday 12 Mar 2009
 

Bodø Kulturhus design decided

 
copyright: drdharchitects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

drdharchitects win international competition for cultural precinct onBodø's banks 

drdharchitects has won first place in the international competition to design a new library and concert hall in Bodø, Norway. The Bodø Kulturhus and Library will consist of two public buildings; a new city library (5,500sq m) and a three-auditorium concert hall (7,350sq m), creating a new cultural centre for the Norwegian coastal city.

The results of the competition were announced in Bodø, Norway on 27 February. drdharchitects beat five other practices to win the invited competition, including CF Moller, Medplan, General Architecture, Langdon Reis Zahn and Lundgaard & Tranberg.

On winning the competition, practice director Daniel Rosbottom said, “These are the last two sites left in the urban centre of Bodø, following the WWII bombing which devastated the city. We are, in effect, completing the reconstruction through the building of a new cultural heart. It is a great honour to be given such a responsibility.”

The buildings have a figurative quality; two distinct but related characters, engaged in conversation with each other, and with their urban and harbour contexts. Together they form the new cultural heart of the city of Bodø.

The geometries of each building plan adjust in response to variations in the grain of the city fabric. The main entrance façade of the Kulturhus is inflected to form a hinge in the shifting line of the street, whilst the waterfront façade of the library adjusts to the line of the harbour wall, recalling both the shed like nature of harbour-side structures and the civic qualities of a temple or basilica.

The interior public spaces of the Kulturhus are planned to take advantage of expansive views across the harbour. From the principal foyer space of the Kulturhus, the shaped roof of the Bibliotek can be seen, forming a horizon to the sea and the mountains beyond. Arriving by boat, the buildings present themselves almost as a single piece; a ‘hill’ of gabled forms, perspectively receding like a theatre set; glittering on a sunny day.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
drdharchitects
www.drdharchitects.co.uk
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site