WAD 2014

WEDNESDAY 20 AUGUST 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
James Cook University - School of Creative Arts, Townsville, Queensland, Australia 
Wednesday 11 Mar 2009
 
Learning round the mountain... 
 
copyright: BVN Architecture 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

New creative arts facility for James Cook University 

The client brief called for a signature building serving both the student body and Townsville community, joining the creative art disciplines of Visual Arts, Performance, Digital Sound & Music with a public art gallery under one roof. In siting these disciplines within four houses that form a shaded court, a common heart, the building facilitates relaxed study and interaction beyond scheduled lecture time. Sheltering a desiccated creek bed that comes alive with bursts of rain in times of storm, the heart space is one of organized and organic interaction, performance and celebration, all under the watchful gaze of Mt Stuart.

The site is located at the corner of a future major intersection identified in the University’s new Master Plan. However, in the interim it is relatively secluded and the main entrance and address to the north is isolated. Access to the building needs to accommodate approaches from four different directions. The part is focused on a central shaded courtyard from which access is visible to all parts of the complex. This courtyard, the principal gathering space also has an address and views to the dominant bluff of Mt Stuart and the campus common to the east.

Significant budget constraints with high levels of environmental control determined the construction and materials. A slightly refined industrial palette of coloured precast external walls with varying types of internal walls and partitions combine with a folding steel framed roof to accommodate the varying spatial and location requirements of the brief.

Townsville is located in the dry tropics and is dry for much of the year, but heavy tropical downfalls are celebrated by the collection of rainwater and discharge into the dry creek bed landscape zone between the main wing of the building. Glazing is reminisced for environmental reasons, materials are cheap and low maintenance. The building is a relatively visceral response to the local climate and culture, particular to its site and landscape with a directness of expression economy of means and embrace of the tropical idiom. Very much a public building which is casual and embracing of tropical campus life.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
BVN Architecture
www.bvn.com.au

More projects by this architect

Jasper Lane

Boolarong & Kinkabool

The Ivy

Inner Northern Busway

Mater Hospital Redevelopment

 
Vola
ECOWAN