WAN Awards

MONDAY 22 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Chisenhale Primary School, London, United Kingdom

Thursday 05 Mar 2009
 

Back to the future?

 
copyright: HKS Inc. 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

30/11/09 Chris Quinn-Wilcox, Nottingham
I'm not an architect, but was a former pupil at this school in the late 1950's to early 1960's. I think the addition of this 'carbuncle' has spolied it's great Victorian look. I understand that with progress things must change - I love the 'gherkin' in London - but this is totally out of keeping with the traditional architecture of the area. The street I lived in - Kenilworth Road, looks lovely with trees and well preserved houses, but this spoils the area! Sorry chaps!
Click for more ...
 

Award Entry

HKS breathes new life into Victorian School 

In 2005 HKS was appointed by London Borough of Tower Hamlets to upgrade the facilities for teaching and learning at Chisenhale Primary School, in Bow, East London. At that time the School was in Special Measures and with changes in the education curriculum, the ageing Victorian building has been increasingly unable to adapt to the demands on management and training that this brings.

The desire at the outset was to create a fully accessible environment, raising the profile of the School and strengthening its presence in the local community. At entrance level there are new reception, administrative and child support facilities. An interview room is provided for parents and children, together with a fully accessible sick bay, wc and shower facility. The provision of this new accommodation has enabled the School to re-allocate areas within the existing building. This has given greater freedom for teaching and learning with spaces for variant group sizes of 15 or less, smaller breakout zones and one-to-one teaching areas.

The new accommodation at the upper floor level comprises a general staff room with an adjoining senior leadership room. Both rooms benefit from the very good light that the corner site provides and windows have been carefully placed for specific views of outdoor activity and public areas. The senior leadership room has a large south-facing feature window. This has a commanding presence over the main entrance which places the relationship between school leadership and the local community firmly in view. This is considered by the School to be a positive and concrete symbol of the School’s recovery from Special Measures.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
HKS, Inc.
www.hksinc.com

More projects by this architect

VCU Dental Clinic

King Hussein Cancer Center

American British Cowdray (ABC) Neuroscience Center

Mayo Building

Mark Center administrative office campus

Taiwan University Cancer Center and Proton Center

Montage Beverly Hills

Um Danat Al-Emarat

Lucas Oil Stadium

Four Seasons Hotel , Baltimore

Wesley Brown Field House

Phoenix Children’s hospital

Dodger Stadium Renovations

Liverpool FC Stadium

Mandarin Oriental

ABC Cancer Center

Dallas Cowboys Stadium

Capital Health System New Mercer Hospital

Latest Jobs in London

Project Coordinator

Senior Architect - Workplace

Architect - Historic Environment

Qualified Architect

Head of Programme: Architecture

All jobs in London

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site