THONET

FRIDAY 24 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Sutton Life Centre, Sutton, United Kingdom 
Friday 27 Feb 2009
 
Archi-tech logic applied to learning center 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Applied technology blurs the boundaries between private and public learning 

Curl La Tourelle Architects and Land Design Studio are working together on an unprecedented new building typology that blurs the boundaries between an immersive learning environment and community library.

A series of physical, digitally generated and sensory environments communicate critical life skills and citizenship issues that are faced everyday by people in Great Britain.

These experiences are centred on the lives of nine and ten year old children, but can be extended to engage all, investigating drug culture, dangers of alcohol, life threatening hazards involving transport and it can promote an intelligent response to global climate change, waste and recycling, a citizens role in the community and our influence in a political world.

A Media Lab links the new media technology allowing visitors the ability to create their own digitally generated environments. Thus, emphasising the importance of communal and collective engagement, re-defining the concept of a community centre and district library.

Cutting edge sustainable technology provides 50% renewables. Assisted natural ventilation utilises underground temperatures via earth tubes cooling or heating the air. A Biomass Boiler provides all the buildings heating requirements. Rainwater is harvested for use throughout the building.

An eco/habitat garden provides a green buffer to the local residents.

Key Facts

Status Design
Value 9.1(m€)
Add your name to this project
CLTA
www.cltarchitects.co.uk
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site