World Architecture Day 2014

THURSDAY 17 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
ANZ Bank Breakout, Melbourne, Australia 
Thursday 26 Feb 2009
 
Breaking out from convention 
 
HASSELL 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Alternative office design encourages creativity and offers a new way to work 

Designed by HASSELL, the ANZ Learning and Breakout Centre is a large, flexible and multi-purpose space, intended to encourage creativity and freedom from the constraints of a ‘normal’ office environment. Designers Caroline Lieu and Rob Backhouse endeavoured to create a playful and fun atmosphere, one which stimulates the free flow of ideas, which can otherwise be hindered by drab and stuffy surrounds.

Corporate colours and branding are eliminated, and furniture and finishes are selected to enhance the sensory experience of the space. Plywood, paint and patterned rubber are some of the materials used in a clever and striking fashion to achieve this aesthetic.

Adaptable spaces are a key component of the design which breaks free from the shackles of an unimaginative office environment. Depending on the type of learning activity, there are various sized meeting rooms and open plan areas to gather in. An abundance of natural light fills the rooms with some wall material being semi-opaque to allow daylight to filter through.

All areas are equipped with state-of-the-art audio-visual facilities which reinforce the bank's commitment to innovation and technology. This commitment is manifested in the multimedia zone which includes state-of-the-art recording and broadcasting equipment with a fixed multi-tiered auditorium-style seating platform. The learning and meeting rooms have an intentionally disorienting effect due to angled partitions situated between the rooms so that internally the rooms are asymmetrical.

This disorientating effect is further enhanced by the way in which the walls are painted, with colours applied in large trapezoid blocks. A tree-like branch pattern appears on the walls and rubber floors and all are interconnected to create unexpected pathways, just like a fairytale. This intriguing and unique world begins in the main lobby which is complete with an 'Alice in Wonderland' style entry door.

The journey continues on the ground floor area, including the Central Forum and courtyard which is open, allowing it to hold functions and meetings. This space is generously sized to accommodate the traffic in and out of the learning rooms during breaks, or groups of visitors gathering over coffee or drinks.

Large joinery units, the seating platform and kitchen bench provide division between areas, as does a large sculptural element that is visible from the entry point. This sculpture represents the ‘Tree of Knowledge’, with its branches extending into the level above through an opening that also accommodates a linking stair.

The stair is designed as a utilitarian, almost scaffold-like assembly as a means of climbing the ‘Tree of Knowledge’. The journey up into the tree canopy again reinforces the escape from the workplace.

Key Facts

Status complete
Value 0(m€)
HASSELL
www.hassellstudio.com

More projects by this architect

The Immersery

The Immersery

Nanjing Fangshan Geopark

Burnley Living Roofs

Urban Coffee Farm

More Projects

 
ECOWAN