THONET

TUESDAY 30 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
SESC School for Secondary Education, Rio de Janeiro, Brazil 
Thursday 19 Feb 2009
 
Close encounters of the educational kind 
 
copyright: Indio da Costa AUDT ; picture: Mario Grisolli 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Built forms and open spaces interact to enrich the learning experience 

The SESC School was created to offer a community of secondary education students, selected throughout the nation, an education founded on academic excellence, labour ethics, and self-discipline, where living with diversity and responsibility provides a broader sense to learning. The program comprises of classrooms, workshops and laboratories, library, restaurant and leisure area, leadership centre, theater, sports facilities, coordination, and student and teacher housing.

The design challenge is to attend the idea of diversity while maintaining urban unity, defining coherent dialogues among built forms and open spaces, and providing a clear reading of the buildings’ functions and interrelations.

The program units were designed and disposed to make the school not only a place for study, but for cohabitation and construction of human ties, where buildings aren’t conceived as rigid structures but open environments for creativity, where separation between leisure and discipline is undone in the unexpected of open spaces, verandas and shadowed areas, integrating architecture and landscape.

A central plaza was created as a clearing surrounded by the main edifications, articulated by the classroom building. This volume of closed and open spaces, cantilevered over a broad open patio, offers a rich diversity of ambiances, recreating a more humane urban scale.

The landscape design proposal was conceived as an environmental mitigation instrument, which compensates construction impacts, produces favorable microclimatic conditions, and facilitates drainage control and water reservation through the construction of a central lake. Settings for encounters, the open spaces have preponderant role, unfolding in an intricate system of walkways and plazas.

Key Facts

Status completed
Value 0(m€)
Indio da Costa AUDT
www.indiodacosta.com

More projects by this architect

House at Corcovado Hillside

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site