WAN Awards

MONDAY 22 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Abundant Amelia, Elephant and Castle public realm, London, United Kingdom

Wednesday 18 Feb 2009
 

Kings of the Castle

 
dallaspierce+quintero's winning design 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

17/04/09 Karen Hall, London
I love the idea that community and food are at the centre of this concept. How will the food aspect work - will lots of food be grown here and will there be community gardens as part of this?

Would love to know when this will be going ahead so I can keep an eye on developments.
 

dallaspierce+quintero win design competition for public realm in London's Elephant and Castle 

Urban development and investment company, First Base, working collaboratively with The Architecture Foundation, London Borough of Southwark and Homes and Communities Agency, has announced the winner of the hotly contested competition to transform the public realm alongside the new ‘Printworks’ development on Amelia Street in Elephant & Castle.

Innovative architects, dallaspierce+quintero, clinched the top spot with its proposal, ‘Abundant Amelia’, which is designed to encourage the local community to grow all of its own food produce. The plan will also flood the area with exciting features like window boxes, climbing plants and feature lighting to illuminate prominent trees.

Elliot Lipton, Managing Director of First Base comments: “This entry really stood out for us – we were excited by its ability to both enhance the visual aspect of the public realm but also to unite the community by encouraging residents to come together and grow their own produce.

“Creating sustainable communities through meaningful consultation is integral both to First Base’s approach and, more widely, to effective regeneration projects. ‘Abundant Amelia’ is a well thought out and creative design that will transform the public realm and further improve what is already a vibrant community.”

Jonathan Dallas, of dallaspierce+quintero, said: "Our approach to the competition was based on returning a sense of ownership to the public realm for all users, which has been enthusiastically received by the judges and public.

"By using the idea of the community growing its own food as a strategy for designing the public realm we seek to make interventions that bring maximum social benefit and human interaction to what are often over looked as in-between spaces."

Key Facts

Status Design
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
WAN Editorial

More projects by this architect

Holiday Reading

Millharbour Village

Guggenheim Helsinki Design Competition

Case Study: The Safety Letterbox Company

Mackintosh Building, Glasgow School of Art

More Projects

Latest Jobs in London

Project Coordinator

Senior Architect - Workplace

Architect - Historic Environment

Qualified Architect

Head of Programme: Architecture

All jobs in London

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site