WAD 2014

MONDAY 15 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Westraven Office Complex, Utrecht, Netherlands 
Friday 13 Feb 2009
 
Sustainability rewarded 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Westraven Office Complex receives second award 

The cepezed-designed Westraven Office Complex in Utrecht, the Netherlands, has been enthusiastically acclaimed at the festive Dutch Construction Gala this Wednesday (11 Feb). The project's architect cepezed's Ronald Schleurholts and the commissioning Government Buildings Agency were awarded the Dutch Construction Award 2009 for the project's excellence in different aspects.

The jury, amongst others comprised of professors in sustainable housing and architectural engineering and presided by former secretary of state Karla Peijs, praised the project's sustainable features in their observations. Westraven is a complex and large-scale combination of an existing tower and new construction for various sections of the Dutch Department of Public Works in the Westraven area between the Amsterdam-Rijnkanaal and the junction of the A2 and A12 motorways at Utrecht. The programme covers more than 53,000 sq m and consists of office space, conference facilities, a national meeting centre, a communications centre, and the Future Center for the Department of Public Works.

Vides, atriums, conservatories, and inner gardens furnish the transparent new construction with an unprecedented spatial quality, and are also important for the orientation of the staff and visitors.

Much attention has been devoted to realizing perfect equilibrium between low energy consumption and an optimum working climate. For this purpose, an ingenious climate concept has been developed which makes use of thermically active floors, among other methods. The conservatories also work as climate buffers and the artificial lighting adjusts itself automatically to the colour and intensity of the incidence of daylight. Furthermore, a revolutionary feature is the innovative second-skin fa├žade of open-weave, teflon-coated glass fibre that offers all-round protection against the wind and makes it possible to work with open windows, even on the top floors.

The project also received the Daylight Award 2008 for its optimal equilibrium between the use of daylight, artificial lighting and other architectural aspects.

Key Facts

Status complete
Value 0(m€)
architectenbureau cepezed
www.cepezed.nl

More projects by this architect

Temporary Colosseum

BNA Cube 2008 Award

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site