World Architecture Day 2014

SATURDAY 19 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Crandall Public Library, New York, United States 
Monday 08 Dec 2008
 
Reading the times 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Library renovation completes to reveal a sustainable design for today 

The Crandall Public Library will re-open on December 12, 2008 following an $18million renovation and expansion by Ann Beha Architects marking the culmination of more than a decade of planning by the Library staff and trustees.

The building was originally designed in 1931 by Charles Platt, and is listed on the National Register of Historic Places. The renovation is designed to be Certified through the U.S. Green Building Council’s Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Program.

ABA restored the original 12,600 sf building on City Park and provided a new 39,400 sq ft expansion fronting the City’s main commercial street, creating an inviting, open and accessible entrance with browsing area on the street and ample seating overlooking the park.

The addition along the park matches the height and scale of the adjacent historic building, and is conceived as connector piece or “bridge” clad primarily in glass. The three-storey addition on Glenn Street responds to the proportions and rhythms of the neighboring masonry buildings. A metal screen canopy cascades over the new entrance, providing shade for the windows behind as well as recalling the magnificent waterfall that gave Glens Falls its name.

The well-defined historic rooms have been outfitted with gas fireplaces and the central skylight, blocked during World War II, has been restored over the two-storey atrium in the historic library. The new addition, by contrast, features open planning with spaces that allow for flexibility and clear lines of sight, yet individual departments are given warmth and identity through color and light. The children’s space is more than triple the original size, and the basement level provides a large community room/theatre for special programs and events, a gallery and the Folk Life Archive and Study Center.

The project incorporates two major sustainable approaches: high efficiency mechanical systems and “daylight harvesting.” Careful placement of windows and light monitors brings natural light into most areas of the building, and a lighting control system automatically adjusts lights to compensate only as needed. Other sustainable elements include heat-absorbing roofing materials, the use of recycled salvaged and recyclable materials on the exterior of the new addition; and the use of locally harvested materials throughout.

Key Facts

Status complete
Value 0(m€)
Ann Beha Architects
www.annbeha.com

More projects by this architect

Pizzagalli Center for Art and Education, Shelburne Museum

Dpt of Economics & Becker Friedman Institute for Research

Diana Chapman Walsh Alumnae Hall, Wellesley College

The Music Building, University of Pennsylvania

The Carl A. Fields Centre, Princeton University

More Projects

 
ECOWAN