WAN Awards

THURSDAY 18 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Merricks Residence, Australia

Friday 05 Dec 2008
 

Coastal charm

 
copyright: SJB 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

New Australian house meets the weather conditions in style 

The vision for this project is for the house to celebrate the coastal, rural setting of the property. The design takes advantage of some of the outstanding qualities of the property such as the long tree-lined shared approach road, the established backdrop of cypress trees and the gentle slope of the site, the view potential of the bay and the views of the rolling rural countryside to the north and west.

The design of the home is contemporary, with clean lines and generous, expansive windows. The rooms and spaces are generously sized and well proportioned. The design approach was to create a controlled, quiet and understated architectural composition and a home with an elegant and stylish ambiance. The planning of the spaces and rooms suits a comfortable, informal and easy lifestyle. The material selection for the rammed earth walls reflects the local earth palette and has a practical consideration in terms of its durability and maintenance. The setting of the new home upholds environmentally sensitive design strategies and responds to the climatic influences of sun, wind and weather patterns.

The feeling of spaciousness to all rooms is important; hence there are high ceilings throughout with a greater emphasis on the main rooms. All rooms enjoy good outlook and an abundance of natural light whilst also being sensitive to the high-glare nature of the Australian light and are hence protected by light filtering screens along the south western facade. The main living space is an open plan combined living, dining and kitchen area. This space has good presentation to the main land/water views and strong visual, direct links to the outdoor spaces.

Key Facts

Status
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
SJB Architects & Interiors
www.sjb.com.au

More projects by this architect

The Griffin Willoughby Incinerator

St. Andrews Beach House

Brighton Residence

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site