WAD 2014

SATURDAY 20 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Gwanggyo Power Centre, Gwanggyo, Korea 
Thursday 04 Dec 2008
 
MVRDV reshape Korean landscape 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Hill-shaped buildings to become centre of 'power' in mixed use new town 

MVRDV's concept design for a dense city centre has been named winner of the developer’s competition for the future new town of Gwanggyo, located 35km south of the Korean capital Seoul. The Daewoo Consortium and the municipality of Gwanggyo agreed on the plan, consisting of a series of overgrown hill shaped buildings with great programmatic diversity, one of the envisioned two centre’s of the future new town.

Since the beginning of the millennium local nodes with a high density concentration of mixed program are used in Korean town planning. These nodes consist of a mix of public, retail, culture, housing, offices and leisure generating life in new metropolitan areas and encouraging further developments around them: the Power Centre strategy. The Gwanggyo Power Centre will consist of 200,000m2 housing, 48,000m2 offices, 200,000m2 mix of culture, retail, leisure and education and 200,000m2 parking.

This diverse program has different needs for phasing, positioning and size. To facilitate this all elements are designed as rings. By pushing these rings outwards, every part of the program receives a terrace for outdoor life. Plantations around the terraces with a floor to floor circulation system store water and irrigate the plants. The roofs of these hills and the terraces are planted with box hedges creating a strong, recognizable, cohesive park. This vertical park will improve the climate and ventilation, reduce energy and water usage. As a result a series of overgrown green ‘hills’ appear in the landscape.

The shifting of the floors causes as a counter effect hollow cores that form large atriums. They serve as lobbies for the housing and offices, plazas for the shopping center and halls for the museum and leisure functions. In each tower a number of voids connect to the atrium providing for light and ventilation and creating semi-public spaces. On the lower floors the atriums are connected through a series of public spaces on various levels linking the towers and serving the outdoor facilities of the culture, retail and leisure program. The Power Centre creates a dense urban program with a green regard.

The concept plan is currently at the Gyeonggi provincial authority’s Urban Innovation Corporation for further development and feasibility study, the entire new town will be a self sufficient city of 77,000 inhabitants. The estimated budget and timeframe are still in the process of being established, completion is envisioned for 2011.

Key Facts

Status concept design
Value 0(m€)
MVRDV Architects
www.mvrdv.nl

More projects by this architect

ZAC Bastide-Niel

Westerdok Apartment Building

Sky Village

Logroño Montecorvo Eco City

Olympiakwartier

Tirana Rocks masterplan

Markethall

Private rooftop house extension

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site