WAD 2014

THURSDAY 24 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Austin City Hall and Public Plaza, Austin, Texas, United States 
Friday 18 May 2007
 
Copper creation 
 
Photography: Timothy Hursley 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Antoine Predock Architect PC completes Austin City Hall and Public Plaza 

The new Austin City Hall and Public Plaza is located at the edge of the dynamic Warehouse district on the shores of Downtown Austin’s Town Lake. The project is dominated by landscape and incorporates limestone, copper, glass, water and shade to create the city’s living room. The 118,000 square foot building contains several city departments along with the Mayor, City Manager, City Council offices, Council Chambers, and a café and city store along urban Second Street. Austin’s Warehouse District is rapidly being transformed into a tight grid of restaurants, nightspots, housing, and mid-rise office spaces. A massive, arcing Lueders Limestone wall, emerging from bedrock at the lowest level of the parking garage below, anchors the project to the site. Morphing out of this wall is a limestone base that encloses the first two stories. A copper skin, resting on the limestone base and capped with a folded copper roof, shelters the upper levels. As the arcing wall cuts through the building, it creates an open four-storey lobby transected by catwalk-like bridges at each level. A reflective copper ceiling over the lobby bounces light into the gathering space below. The plaza winds its way around the limestone peninsulas of the terraced building. Water runs through a group of monumental limestone boulders in the plaza to symbolically return to Town Lake through a vortex. Amphitheater seating spilling down from the terraces can be used informally or to view performances on a Limestone stage. The amphitheater is protected from the sun by a photovoltaic glass trellis, supplying ten percent of the building’s power. The environmentally intelligent approaches in this project earned it a LEED Gold Certification.

Key Facts

Status Completed
Value 29.6(m€)
Antoine Predock Architects PC
www.predock.com

More projects by this architect

School of Architecture and Planning

 
ECOWAN