WAN Awards

SATURDAY 22 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
12 Oei Tiong Ham Park, Singapore 
Sunday 30 Nov 2008
 
A grounded sense of belonging 
 
photos: Albert Lim ks 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

A simple, elegant approach to a difficult, sloping site 

The brief was to build a house for an extended family. The design challenge was to create a home where the family can be physically apart and yet be close to one another. The site slopes from front to rear, descending four metres at the lowest corner. The simple and obvious approach was to build at the front. The design challenge was to hug the contours, work the slope to its advantage, be visually unobtrusive. The result is a two-storey house when viewed from the entrance, appears single storey, and blends with the landscape; there is harmony with the site.

Implicit forms of expressions became the manner of design. Planning was deliberately kept simple. Space is made to flow into each other. Simplicity became the essence of elegance. Openings were deliberately kept large and operable, allowing unimpeded breeze flows, reiterating tropical living. To edify form, deep overhangs provided sun protection and architectural shadows. The ‘infinity’ swimming pool becomes the central focus, providing tranquil sounds and reticulated patterns throughout the house. There is harmony within the site.

Key Facts

Status completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
toh yiu kwong architects*
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site