WAD 2014

WEDNESDAY 3 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Ninetree Village and Liangzhu Culture Museum, Hangzhou, China 
Monday 03 Nov 2008
 
Chipperfield completes first projects in China 
 
Christian Richters; Shu He 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

04/11/08 Yan, Sydney
Terrible musum design in terms of understanding Liangzhu culture! Could architect understand social context before they put pencil down?
 

David Chipperfield Architects completes Ninetree Village and Liangzhu Culture Museum – the practice’s first two projects in China 

A small valley, bordered by a dense bamboo forest, forms the site for Ninetree Village, a luxury housing development situated near the Qiang Tang River in Hangzhou, south-eastern China. The particular charm and beauty of the site are the determining factors. Twelve individual volumes are arranged in a chessboard pattern to create the maximum amount of open space for each. Through planting new vegetation, each apartment building is set in its own clearing in the forest.

Within the development there are six types of building, differing in size and floor plan depending on the location, view and light conditions. The individual apartment buildings contain five generously proportioned apartments, each accommodating a full floor of approximately 450 sqm.

A clubhouse with an outdoor pool is located at the northern tip of the site. This small building follows the irregular shape of the steep slope of the hill, forming a kind of a retaining wall that continues to define the border of the property.

The Liangzhu Culture Museum houses a collection of archaeological findings from the Liangzhu culture, also known as the Jade culture (c3000 BC). It forms the northern point of the ‘Liangzhu Cultural Village’, a newly created park town near Hangzhou. The building is set on a lake and connected via bridges to the park. The sculptural quality of the building ensemble reveals itself gradually as the visitor approaches the museum through the park landscape.

The museum is composed of four bar-formed volumes made of Iranian travertine stone, equal in 18m width but differing in height. Each volume contains an interior courtyard. These landscaped spaces serve as a link between the exhibition halls and invite the visitor to linger and relax.

Key Facts

Status Complete
Value 0(m€)
David Chipperfield Architects
www.davidchipperfield.com

More projects by this architect

Nobel Center

Museo Jumex

Canada Water Tower

Praemium Imperiale: David Chipperfield

Saint Louis Museum of Art

More Projects

 
Vola
ECOWAN