WAN Awards

THURSDAY 27 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Office building, Stegne, Ljubljana, Slovenia 
Thursday 30 Oct 2008
 
Vertical fields 
 
Lidija Dikanovic. 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Office building in Stegne - colour therapy for industrial area 

Groleger Architect's most recent building balances mass, solidity and transparency. The site is located on the border of the industrial area overlooking fields of wheat.

The new office building incorporates public/commercial program in the ground floor, offices in the upper floors and parking underground.

The diagram of the building is pure and simple: a cubic volume of 36,40m x 35,80m x 30,00m high with three basement floors, ground floor and five upper floors, covered with a flat roof partly glazed, with a gross area of 11.520 sq m. What appears to be a simple shaped building in plan is complex in section.

Designed as an internal communication area with the public program (shopping facilities and restaurant) organized around the central entrance hall creating a lofty and bright internal piazza, the ground floor is fully glazed – the upper floors appear to be hovering above ground.

Two separate entrances lead into the heart of the building towards the central reception with inner communication, staircases and elevators leading to the upper floors.

A tall internal atrium with the inner communication, illuminated from above by natural light, connects the different spaces in the complex, providing a bright, spacious and airy place for circulation, orientation, and quiet contemplation, acting as as a bufer space both socially and environmentally animating the interior by a sensitive play of light and shade.

The architects aim was to create "an inspiring, humane, comfortable and enviromentally aware workplace", with outstanding working conditions. The disposition of the typical floor in the upper storeys allows a future division into two or more individual units and flexibility in size and structure depending on the needs of future users.

Combining open and closed spaces creates opportunities to introduce principles of passive cooling resulting in a energy efficient commercial building with additional qualities.

All offices are oriented towards the façade allowing the use of natural light. During the day, the façade glows with a warm, coppery tone reflecting the colour of the adjacent fields of corn and wheat.

Areas of clear glazing are punched into the translucent shimmering skin and define views of the landscape from inside offering generous panoramic views to the distant mountains, which makes some iconic presence in the adjacent landscape.

Key Facts

Status design
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Groleger arhitekti
www.grolegerarhitekti.si

More projects by this architect

Villas Beli Kriz

Mikrocop Data Storage Office Building

Slovene Ethnographic Museum

Museum of Contemporary Art Metelkova

Villa Castle

New court building

Technical Resort – Multifunctional business house

Offices and Showrooms

Triglavska Residential Neighbourhood

Multi-purpose skyscraper

The Slovene Ethnographic Museum

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site