WAN Awards

SUNDAY 23 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Mountain Dwellings, Copenhagen, Denmark 
Monday 27 Oct 2008
 
Making a mountain... 
 
BIG 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

29/10/08 rogan, hangzhou
i wish the chinese could see this! a thoughtful escape from the relentless slabs that pass for design here...
 

Bjarke Ingels Group (BIG) present an artistic solution to a functional problem 

Mountain Dwellings, located in Orestad city offers the best of two worlds: closeness to the hectic city life in the centre of Copenhagen, and the tranquillity of suburban life. Approached to create a space for 20,000 sq ft of housing and 60,000 sq ft of parking, BIG were faced with the problem of taking these functional elements and presenting a liveable, attractive space.

Rather than doing two separate buildings next to each other - a parking and a housing block – BIG decided to merge the two functions into a symbiotic relationship. The parking area, which services the entire neighbourhood, needed to be connected to the street, while the homes required sunlight, fresh air and views. The solution was to create a sloping facade with the apartments stepping up the 'mountain' above the car parking space. This way each apartment could have a private garden facing the sun and with spectacular views. The Mountain Dwellings appear as a suburban neighbourhood of homes flowing over a 10-storey building.

The residents of the 80 apartments will be the first in Orestaden to have the possibility of parking directly outside their homes. The gigantic parking area contains 480 parking spots and a sloping elevator that moves along the mountain’s inner walls. In some places the ceiling height is up to 16 meters and with murals and rainbow lighting the space becomes what BIG refer to as a "cathedral of car culture".

The north and west facades are covered by perforated aluminium plates, which let in air and light to the parking area. The holes in the facade form a huge reproduction of Mount Everest turning what would have been a standard parking lot into a new landscape landmark. At day the holes in the aluminium plates will appear black on the bright aluminium, and the gigantic picture will resemble that of a rough rasterized photo. At night time the facade will be lit from the inside and appear as a photo negative in different colours as each floor in the parking area has different colours.

Mountain Dwellings came first in its category of Housing at the World Architecture Festival Awards where WAN spoke to Bjarke Ingels following his presentation. Hear what he had to say in our Spotlight podcast page.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Bjarke Ingels Group
www.big.dk

More projects by this architect

Smithsonian Institution South Mall Campus

West 57th Street

BSN7

Givskud Zoo

The BIG Maze

Maison des Fondateurs

Rebuild by Design

Hualien Wellness and Residential Development

Kimball Art Center

ArtA Cultural Center

Honeycomb

Museum of the Human Body

Blåvand Bunker Museum

Danish National Maritime Museum

Pier 6 of Brooklyn Bridge Park

LEGO House

EuropaCity

Amagerforbrændingen Waste to Energy Plant

West 57

Phoenix Observation Tower

Superkilen

Maison de l'Economie Creative et de la Culture en Aquitaine (MECA)

Cross # Towers

Beach and Howe Tower

The Kimball Art Centre

BIG ♥ NYC

Koutalaki Ski Village

Paris PARC

Cultural Centre

Stockholmsporten Masterplan

National Gallery of Greenland

West 57

Waste-to-Energy Plant

Editorial

8 House

Faroe Islands Education Centre

World Village of Women Sports

Shenzhen International Energy Mansion

National Library

The Mountain

Zira Island Masterplan

Latest Jobs in Copenhagen

Architect with Experience in Danish Market

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site