WAN Awards

SUNDAY 21 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Hill House, Merricks, Victoria, Australia

Tuesday 07 Oct 2008
 

Taste of the earth

 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Vineyard house interacts with its environment 

It explores the relationship between the controlled order of the vineyard and the natural disorder of the land. Stabilised rammed earth walls arranged along the house's spine shape circulation through the house and anchor it to the ridge of the hill. These are juxtaposed with fine timber elements repeated in windows and joinery, reflecting the rhythm of the vine rows.

Hill House exists in harmony with its environment. It comprises minimum embodied energy, employing earth walls, timber window frames, recycled flooring and plantation timber framing. It requires minimum heating and cooling, employing passive solar techniques such as a northern orientation, bulk insulation, significant thermal mass and tinted double glazing. And it demands minimum energy, a heat pump heating the water, and a photovoltaic array providing the power.

Key Facts

Status Complete
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Mihaly Slocombe
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site