THONET

SUNDAY 26 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Dune House, Boggoms Bay, South Africa 
Thursday 02 Oct 2008
 
An oasis amongst the dunes 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

10/11/08 Smit Jan, BFN
WOW, very nice one, Johan. Your work is stunning- will go and have a look this holiday. Like the protected area between the blocks (becasue it is very windy).
 

Editorial

New Dune House development completed in Boggoms Bay, South Africa. 

In the remote seaside village of Boggoms Bay, South Africa, architects SLEE and Co. have created a new building – Dune House – designed to withstand the harsh Mediterranean climate and strong N/W and S/E winds associated with the area. The site itself is located on the edge of a built up area and adjacent to a nature reserve, but despite this the client tasked the architects with creating a house that would allow for complete privacy, while at the same time affording breath-taking views over the bay and the dunes.

With the climate of the area varying wildly throughout the seasons, the architects felt it important that the house should be flexible in terms of how it adapts to these conditions. To this end, the house was designed in such a way as to retain heat in the winter, and provide shelter from the rain, and in summer to be protected from the sun and be allowed to breathe with large openings. This helped dictate the design of Dune House, with SLEE and Co. settling on a frugal application of building materials and basic detailing in order to withstand the harsh conditions.

The design consists of a bedroom block at the back and an entertainment block on the sea side, with a sheltered courtyard connecting the two. In keeping with the frugal application of materials, the brick walls were plastered and painted with ship-lap plastered bands – evoking the wooden beach shacks situated along the coast – and the dune sand is reflected in the sandstone floor. The architects developed the site to borrow visually from the surrounding reserve to create a sense of space – hence the dark-black green colour of the house – and the galvanised fish-bone beam structures are evocative of the coastal elements of the surrounding area.

John Edwards
Reporter

Submit your design for house of the year 2008 here...

Key Facts

Status complete
Value 0(m€)
Add your name to this project
Slee + co architects
www.slee.co.za
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site