WAN Awards

MONDAY 24 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Ave Fenix fire station, Mexico City, Mexico 
Wednesday 24 Sep 2008
 
Poles apart 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Ave Fenix fire station, Mexico City seperates visitation and duty by design 

The 3,924 sq m program includes, in addition to the station itself, a space for consultation and a training centre open to the public - both activities must be executed separately and the presence of the visitor must never interfere with the fireman’s duties.

The design chosen for the station appears from the outside like a simple high box that almost disappears. This is due to a facade that plays with reflections.

Within the chromed box, both uses are alternated and complemented, organized by planes with holes in different sizes and shapes which allow natural lighting and communicate the different levels. In the case of the main access, the double stairway proposed, separates the flow of the firemen and the visitors and goes from the level of visitor access to a heliport in the roof. This vertical circulation was complemented by the adjacent firemen poles. Thus, making them coexist thanks to the views crossed in the main patio, but without mixing them, the proposed solution is able to resolve both uses - the station requirements and the public areas.

Key Facts

Status Complete
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
bgp arquitectura
www.bgp.com.mx
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site