THONET

TUESDAY 30 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
The Soundhouse, Sheffield, United Kingdom 
Friday 19 Sep 2008
 
Rubber band venue for Sheffield 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

The Soundhouse at Sheffield University is the UK's first rubber-clad venue 

The University of Sheffield’s state-of-the-art music practice and studio facility, the Soundhouse, is now complete. The striking development, conceptually designed by careyjones architects and delivered by Jefferson Sheard Architects, is completely enveloped in black rubber – a technique never seen before in the UK.

Covering 450 sq m and three storeys in height, the building’s unique black cube structure is set to become a landmark on the university campus, the bold and simple design reflecting the existing inventiveness of the Portobello area.

To create this effect it was necessary to vulcanise the rubber sheets off-site which involved welding 1500mm-wide sheets together to form a single homogenous sheet, with dimensions of 14m x 8m. There were to be four in total, one for each elevation of the building. Each sheet weighed half a ton and a safe system of works was devised for their installation and final fix to the external structure.

The rubber membrane was placed under tension similar to the skin on a drum, fixed and then decorated with 100mm diameter stainless steel studs. These studs were adjustable and could be screwed back to the reinforcing plates behind the insulation and rubber quilt, thus compressing the insulation and creating the quilted effect.

“Working with a forward thinking client such as the University of Sheffield allowed careyjones to really push the design boundaries for the Soundhouse. The pioneering ‘music box’ design creates a stunning piece of architecture that sits well as part of the dynamic urban fabric, respecting important existing and new buildings in the surrounding area,” said Mike Harris, Director at careyjones architects. “Furthermore, the overall aesthetic of the black rubber quilt is intended as a literal translation of the need to acoustically contain the building’s use contained within. As a practice we look forward to strengthening our relationship with the University and continuing our work in Sheffield.”

The Soundhouse was constructed by Kier.

Key Facts

Status Complete
Value 0(m€)
Carey Jones Architects
www.careyjones.com

More projects by this architect

Candle House

New Victoria Place

Granary Wharf

The Jessop Building, University of Sheffield

ghd Headquarters

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site