WAN Awards

SUNDAY 23 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Boukyo, Sapporo, Japan 
Friday 19 Sep 2008
 
Publicly private house 
 
Nakayama Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Nakayama Architects’ Boukyo, in Sapporo, Japan display an extended distinction between the public and the private 

Boukyo house project consists of covering the maximum cubic meters that the budget will permit, for which the private areas of the house – two bedrooms and one bathroom – and the public areas – A workroom, living room, dining room and kitchen - are located at the greatest distance apart possible and displaced across the floor plan.

The limits between the private and the public areas that results from this displacement are sufficiently ambiguous so as to generate a continuity in which all the areas of the house contribute to an expanded reading of the interior space. Moreover, all areas are different levels. With this, what Nakayama Architects were really looking for was a way to document how relative and artificial the distinctions of limits within a work of architecture are and were interested in exploring the points of transmission, or friction, between one area and another.

The details and materials were spontaneously undertaken as the work progressed, constituting an essential element that gives this house its particular character. A light roof is supported on a pole made of unpainted steel and covered with lead on the interior and natural steel on the exterior. The naturally rusting object appears as if to retain some vestige of the place to sink into oblivion.

Key Facts

Status Complete
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Nakayama Architects
www.nanana.co.jp

More projects by this architect

Esashi Ryotei Kuki

Esashi Ryotei Kuki

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site