WAN Awards

FRIDAY 19 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Darling Point Apartment 2, Sydney, Australia

Thursday 11 Sep 2008
 

Taking off the edge

 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

14/12/09 Sam Baule, Maputo-MOzambique
I loved this the design. Stanic one of marvelous and modern Architects of this Century.
 

The 16th floor of Darling heights; a 360º apartment tower in Sydney has been transformed to take advantage the surrounding views 

Darling Point Apartment 2 is located on level 16 of a circular 18 storey high tower in Darling Point and typically takes up the whole floor. The location allows occupants to gain extensive views of the harbour, its bridge and the Opera House. The existing apartment layouts however did not take advantage of the potential 360 degree views the circular plan offers.

Stanic Harding architect’s desire was to alter the space to maximise this potential. This was done by reconfiguring the apartment to allow for a continuous path through all the spaces. All doors between rooms slide away into joinery to provide for an unencumbered journey to emphasis this.

The apartment was stripped back to concrete shell and the spaces were redesigned to suit the tight dimension between core and window wall whilst at the same time to maximise the sense of space. This was done by spaces being more radial than orthogonal and further enhanced by each room maximising its connection to full window bays wherever possible.

The use of joinery as the major way of defining individual spaces in lieu of walls gives the impression of a well appointed yacht. The edges of these joinery pieces encourage the spaces to flow into each other and provide for a softening of lines plus detailed and considered connections to the perimeter. The ceiling treatment in the public spaces is designed to enhance this circular sense by installing thin, flush fitting fluorescent strips radiating out to the perimeter. This provides for a stronger and cleaner ceiling plane that is contributing to the quality of the space.

The central core has been modified to respond to the perimeter with the surface now curved made up of beautifully finished panels upholstered in a padded wool fabric. These are either fixed or are secret doors to storage or robe areas. Vertical strip lighting located at set centres divide panels and provide feature or mood lighting. The feel is neutral as the light entering this circular space changes constantly and provides its own level of interest.

Key Facts

Status Complete
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Stanic Harding
www.stanicharding.com

Latest Jobs in Sydney

Rail Architects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site