THONET

TUESDAY 21 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Whitney Water Purification Facility and Park, South Central Connecticut, United States 
Friday 27 Apr 2007
 
Steven Holl's flowing design 
 
Photography: Chris McVoy & MVVA 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Steven Holl Architects’ Whitney Water Purification Facility and Park chosen 

The Whitney Water Purification Facility and Park (New Haven, CT) designed by Steven Holl Architects has been chosen as one of the Top Ten Green projects for 2007 by the American Institute of Architects’ Committee on the Environment (AIA/COTE). Throughout the year the facility will be viewed as an exemplar of the standards and goals for sustainable design and construction. The Whitney Water Purification Facility and Park was completed in 2005 and provides an abundant water supply to south central Connecticut, creates a vibrant watershed ecosystem, and includes a public park while providing a diverse habitat and sanctuary for migrating species of birds. The facility features the largest green roof in Connecticut (30,000 square feet), zero off-site storm water discharge, expanded wetlands for biodiversity, and is heated and cooled by eightyeight geothermal wells. The striking design fuses architecture with landscape to form a public park. Water purification facilities are located beneath the park, while the operational programs rise up in a 360-foot-long stainless steel sliver that expresses the workings of the plant below and forms a reflective horizon line in the landscape. In 2005 the Whitney Water Purification Facility and Park was awarded an Honor Award by the New York Chapter of the American Institute of Architects, and in 2001 it was the only American design to receive the Van Alen Institute Award in the International Projects in Public Architecture Competition. Steven Holl Architects emphasizes sustainable building and site development as fundamental to innovative and imaginative design. Incorporating green roofs, double walls, and advanced mechanical systems, Steven Holl Architects constructed the New Residence at the Swiss Embassy according to Swiss "Minergie Standards," higher standards than the U.S. Council for Green Building's LEED standards for minimal energy consumption. In Beijing, the firm’s 200,000- square-meter Linked Hybrid complex is heated and cooled by a 660-well geothermal energy system, the largest residential geothermal system in the world, and employs green roofs and a separate grey water system. The design for the Vanke Center (Shenzhen, China) is a vision of tropical sustainability for the 21st century, employing renewable energy such as solar power and geothermal cooling.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Steven Holl Architects
www.stevenholl.com

More projects by this architect

Praemium Imperiale: Steven Holl

The Reid Building, Glasgow School of Art

Kennedy Center

Culture and Art Center of Qingdao City

John F. Kennedy Center for the Performing Arts

Sliced Porosity Block

Interview: Steven Holl

Daeyang House Films

Maggie's Centre at St Bartholomew's Hospital

Daeyang Gallery and House

Virginia Commonwealth University

Campbell Sports Center, Columbia University

Sliced Porosity Block

Cite de l’Ocean et du Surf

National University of Colombia

Nanjing Sifang Art Museum

Horizontal Skyscraper (Vanke Center)

Glasgow School of Art

Hangzhou masterplan

University of Iowa Art Studio

LM Harbour Gateway

Linked Hybrid

Knut Hamsun Museum

Nelson Atkins Museum of Art

Shenzhen "4 Tower in 1 "Masterplan

School of Art and Art History, University of Iowa

Loisium Hotel

Copenhagen Gateway

Princeton University Arts and Transit neighbourhood

The Nelson-Atkins Museum Of Art

Sliced Porosity Block

Interiors New York University, Department of Philosophy

The Nelson Atkins Museum of Art

T-Husene

University of Iowa School of Art

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site