THONET

THURSDAY 2 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Instituto CUF, Matosinhos, Portugal 
Monday 01 Sep 2008
 
Instituto CUF 
 
Luis Ferreira Alves 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Porto based Carlos Parta create a build which uses light to unite 

The 22 365 sq m Instituto CUF located in Matosinhos, Portugal is the concept of Ricardo Campos Costa and Valério Leite who had a clear objective in mind to “Create a benchmark, a new building and service concept”.

The Instituto CUF health centre contains a unique boxed staircase, mechanical vertical passageways, common sanitary installations and the main infrastructure ducts – forcing a separation between public and staff circulation. An exterior walkway was included, allowing at present or at a later stage, the inclusion of the necessary emergency exits. The building’s original dense concept is altered to create a feeling unity, this is achieved by a shading game – designed by the plastic artist Angelo de Sousa – this shading game protects the extensive glass stucture from excessive sunlight and also gives the building unity .

The Instituto CUF has recently been shortlisted for the World Architecture Festival building award later this year.

Key Facts

Status complete
Value 18(m€)
Carlos Parta
www.carlosprata.com/
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site