WAN Awards

THURSDAY 27 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Instituto CUF, Matosinhos, Portugal 
Monday 01 Sep 2008
 
Instituto CUF 
 
Luis Ferreira Alves 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Porto based Carlos Parta create a build which uses light to unite 

The 22 365 sq m Instituto CUF located in Matosinhos, Portugal is the concept of Ricardo Campos Costa and Valério Leite who had a clear objective in mind to “Create a benchmark, a new building and service concept”.

The Instituto CUF health centre contains a unique boxed staircase, mechanical vertical passageways, common sanitary installations and the main infrastructure ducts – forcing a separation between public and staff circulation. An exterior walkway was included, allowing at present or at a later stage, the inclusion of the necessary emergency exits. The building’s original dense concept is altered to create a feeling unity, this is achieved by a shading game – designed by the plastic artist Angelo de Sousa – this shading game protects the extensive glass stucture from excessive sunlight and also gives the building unity .

The Instituto CUF has recently been shortlisted for the World Architecture Festival building award later this year.

Key Facts

Status complete
Value 18(m€)
Were you involved in this scheme?
Carlos Parta
www.carlosprata.com/
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site