WAD 2014

WEDNESDAY 20 AUGUST 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
The Nelson-Atkins Museum Of Art, Kansas City, Missouri, United States 
Sunday 31 Aug 2008
 
Art follows light 
 
©Andy Ryan 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Transluscent light boxes transform museum landscape 

Steven Holl Architects winning expansion of The Nelson Atkins Museum of Arts is composed of five interconnected structures as opposed to a single massive expansion. It fuses architecture with landscape to create an experiential architecture that unfolds for visitors as it is perceived through each individual’s movement through space and time.

The new addition, named the Bloch Building, extends along the eastern edge of the campus, and is distinguished by five glass lenses, traversing from the existing building through the Sculpture Park to form new spaces and angles of vision.

The lenses’ multiple layers of translucent glass gather, diffuse and refract light, at times materializing light like blocks of ice. During the day the lenses inject varying qualities of light into the galleries, while at night the sculpture garden glows with their internal light.
The “meandering path” threaded between the lenses in the Sculpture Park has its sinuous complement in the open flow through the continuous level of galleries below.
The galleries, organized in sequence to support the progression of the collections, gradually step down into the Park, and are punctuated by views into the landscape.

The design for the new addition utilizes sustainable building concepts; the sculpture garden continues up and over the gallery roofs, creating sculpture courts between the lenses, while also providing green roofs to achieve high insulation and control storm water.

At the heart of the addition’s lenses is a structural concept merged with a light and air distributor concept: "Breathing T's” transport light down into the galleries along their curved undersides while carrying the glass in suspension and providing a location for HVAC ducts. The double-glass cavities of the lenses gather sun-heated air in winter or exhaust it in summer. Optimum light levels for all types of art or media installations and seasonal flexibility requirements are ensured through the use of computercontrolled screens and of special translucent insulating material embedded in the glass cavities. A continuous service level basement below the galleries offers art delivery, storage and handling spaces, as well as flexible access to the "Breathing-Ts."

Steven Holl Architect's Nelson-Atkins Museum Of Art project won the practice one of two awards received at the Chicago Athenaeum 2008 American Architecture Awards.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Steven Holl Architects
www.stevenholl.com

More projects by this architect

Praemium Imperiale: Steven Holl

The Reid Building, Glasgow School of Art

Kennedy Center

Culture and Art Center of Qingdao City

John F. Kennedy Center for the Performing Arts

Sliced Porosity Block

Interview: Steven Holl

Daeyang House Films

Maggie's Centre at St Bartholomew's Hospital

Daeyang Gallery and House

Virginia Commonwealth University

Campbell Sports Center, Columbia University

Sliced Porosity Block

Cite de l’Ocean et du Surf

National University of Colombia

Nanjing Sifang Art Museum

Horizontal Skyscraper (Vanke Center)

Glasgow School of Art

Hangzhou masterplan

University of Iowa Art Studio

LM Harbour Gateway

Linked Hybrid

Knut Hamsun Museum

Nelson Atkins Museum of Art

Shenzhen "4 Tower in 1 "Masterplan

School of Art and Art History, University of Iowa

Loisium Hotel

Copenhagen Gateway

Princeton University Arts and Transit neighbourhood

Sliced Porosity Block

Interiors New York University, Department of Philosophy

Whitney Water Purification Facility and Park

The Nelson Atkins Museum of Art

T-Husene

University of Iowa School of Art

 
Vola
ECOWAN