THONET

THURSDAY 23 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Warrandyte Police Station, Warrandyte, Australia 
Friday 29 Aug 2008
 
Green Mile 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Recently short listed for the world architecture festival award, Warrandyte Police Station takes a green approach. 

The overall form of the building was afforded through a simple massaging of the program arrangement. Maintaining a key functional relationship, this also achieves a form that responds to the adjacent conditions. The aim was to provide an identity with a luxurious face of lustrous green glazed bricks on an otherwise minimal concrete block shell.

Kerstin Thompson architects chose to present the police force as less formidable, resisting the typically fortress-like language of other stations, while maintaining a civic presence. Instead, Warrandyte is almost anthropomorphic, with its bent plan and green, furry skin. The ramp is a welcoming gesture to the street, while the generous interior spaces offer a sense of home for all users. The green bricks register the suburb’s identity, dominated by bush landscape. Their glazed surface reflects the landscape and provides a backdrop for the indigenous planting of green and gold.

There is a clear hierarchy to the elevations. The main façade suggests a sense of address and a face; the west façade incorporates timber louvers that shield against the afternoon light while capturing river and bush views for the workspaces behind. The northern elevation is the most domestic; modest and conventional, it is in-keeping with the hierarchy of facades.

Key Facts

Status complete
Value 0(m€)
Add your name to this project
Kerstin Thompson architects
www.kerstinthompson.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site