WAD 2014

WEDNESDAY 30 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
The Treehouse, Victoria, Australia 
Monday 18 Aug 2008
 
House on hazardous hill 
 
Images copyright of John Gollings 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 2

Add comments | More comments

20/08/08 ArchiDan, UK
Great design, the use of the structure coming over the hill gives you superb views looking out from the interior.
19/08/08 O2, Baltimore
Beautiful views from the inside. Looking at it from the outside it looks like a wart stuck on the side of the hill. It is very unfortunate that they did not give as much thought to the site and landscape as they did the architecture. You can see the line where the native vegetation was clear cut. It has been replaced with wood tie-walls and dinky annuals. Pretty little foam core models do not transfer so easily to the real world, do they.
Click for more ...
 

Editorial

Australian design captures its surrounding landscape 

Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects were formed ten years ago and have since been making architecture which empathises with its surroundings and according to their mission, their design methodology “is often informed by making intelligent decisions about perceived constraints”. Such constraints are not obvious in this angular design perched on a steep hillside at Separation Creek in Victoria, Australia.

The hazardous-looking balcony ledge appears so large as to be capable of toppling the structure from its roots on the rocky hillside, but the building stands strong in its foundations and the balcony juts outwards, hopeful of integrating with and surrounding itself with the spectacular landscape.

The house covers an area of 220 sq m and rests on two levels which, aside from the jutting balcony, hug the steep incline as a slim, wide design. With three bedrooms, a dining room and kitchen, the structure would be considered modest if it were not for the modular additions of a sun-room, study and living area (including the decked patio) on the upper level.

The house uses and blends with the surrounding landscape camouflaging itself with shades of green and using the land to create design features such as steps heading to the base of the building and rock mounds which both integrate the building within the landscape and bolster the house, providing further support.

Do you have a new house that you would like us to feature as house of the week? If so, then send a high resolution image plus project information to Niki.Young@wantoday.com .
You can also enter any house completed in 2008 into the WAN House of the Year competition.

Key Facts

Status Complete
Value 0(m€)
Jackson Clements Burrows Architects
www.jcba.com.au

More projects by this architect

Old House, Tyson Street, Richmond

 
Vola
ECOWAN