WAD 2014

MONDAY 15 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
WWF Headquarters, Schoonoord Estate, Zeist, Netherlands 
Wednesday 25 Apr 2007
 
RAU's design on the wild side 
 
Photography: Christian Richters 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

30/10/09 ilikeanimals, rockville
first comment :)
 

RAU Architects convert existing building into sustainable office for World Wildlife Fund 

The Dutch branch of the World Wildlife Fund for nature moves into its new premises. A former agricultural laboratory has been turned int an energy-efficient building. It is self-sufficient and produces no CO2 at all. More than 1 in 18 of the Dutch population actively support the work of the WWF to protect nature in all its aspects. Part of this work is to deliver actual proof that it is possible - even by simple means - to realise an energy- and nature- saving world. Nature reserve Schoonoord bordering on the Driebergseweg (Zeist), was the location of a laboratory dating from 1954. A ‘frozen’ building: austere, impersonal and grim. A decision was made to ‘reanimate’ it: to maintain the frame of the building, to reuse the rubble and to add a warm, pulsating heart in the middle. While simultaneously returning the grounds to nature. In the moisture-balancing mud ceilings, continuous circulation through little glass tubes takes care of the spreading of human and mechanical warmth, and – even more importantly – of cooling. Through horizontal wooden blinds, a maximum of useful light enters. All materials are screened for environment friendliness as well as child labour. And of course space is made for wildlife: ‘bird-friendly roofing tiles’ and ‘bat basements’.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
RAU Architects
www.rau.eu
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site