WAN Awards

MONDAY 24 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Villa Villa, Ordos, China 
Sunday 27 Jul 2008
 
Two houses in one 
 
nARCHITECTS 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

nARCHITECTS design villa for Inner Mongolia, China 

This villa, designed by New York–based nARCHITECTS, led by Eric Bunge and Mimi Hoang, is part of a larger project dubbed Ordos 100. nARCHITECTS is one of 100 architects from 29 countries selected by Herzog and de Meuron to design a 1000 sq m villa in 100 days for the community of Ordos located in Inner Mongolia, China. The project is being developed for Jiang Yuan Water Engineering Ltd and is master planned by Fake Design and Ai Wei Studio in Beijing.

nARCHITECTS Villa Villa is conceived as a house within a house, with two distinct spatial and thermal conditions that respond to the extreme swings of the Ordos desert climate. The house provides its inhabitants with a variety of modes of living as they occupy a house that expands and contracts according to the seasons. The Inner House forms the domestic core. Three single storey volumes are stacked on top of each other resulting in a series of terraces on the roof of the volumes below. The first floor provides connections to the landscape and the spaces of the Outer House. Experienced in the round, the second floor’s open configuration connects views to the outside across a continuous living space. On the third floor are the sleeping quarters. The roof is designed as a fourth floor and is optimized in shape and orientation to house a photovoltaic array.

Gardens are incorporated into the Outer House rather than left exposed to the extreme climate conditions. The material, light and spatial qualities of these intermediate spaces contrast dramatically with the Inner House. While warm woods, stone and plaster line the Inner House, the materials of the Outer House are rougher: brick floor, painted brick walls on the interior and an exterior surfaced in various brick textures.

The double house configuration provides maximum living flexibility and is an energy conserving strategy for the entire house.

Key Facts

Status Concept Design
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Editorial

More projects by this architect

Cooper Hewitt Museum 2010 National Design Awards

Re-Contemplating the Void

National September 11 Memorial & Museum

2010 Pritzker Architecture Prize

RAIA 2010 Gold Medal

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site