THONET

WEDNESDAY 22 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Visitor Center at Lincoln Center for the Performing Arts, New York, United States 
Monday 21 Jul 2008
 
Atrium for the arts 
 
Tod Williams Billie Tsien Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

Design unveiled for Visitor Center at Lincoln Center 

Lincoln Center for the Performing Arts today unveiled the design for its new Visitor Center. Designed by New York architects Tod Williams Billie Tsien, the Center transforms the former Harmony Atrium, an indoor, underutilized, privately owned public space (POPS) located between Broadway and Columbus Avenue, into a vibrant community gathering space. Performances and civic events will be at the space which will also act as a gateway to the 16-acre arts complex, which is currently undergoing a multi-billion dollar transformation.

The 7,000 sq ft atrium is being transformed into a “theatrical garden” where residents and visitors can purchase discount theatre tickets, lounge and dine, and connect to the worldwide web. The design blurs the distinction between indoor and outdoor space. At the Center’s entrance on Broadway, is a large canopy that is treated with the same materials as the ceiling on inside of the space. Once inside, the space has been opened to the outdoors with large overhead “occuli” and two twenty foot high moss walls that constitute “the garden”. Stone benches made of Connemara Irish Moss marble contribute to the sense of a garden.

Complementing the green walls is prominent water element incorporating roads of water falling from ceiling to floor. Working with Pentagram, the architects have re-imagined the north wall of the atrium as a 40-foot long Media Wall for digitally projected images and information.

The project, which is currently in the public review process, is expected to open in the fall 2009, to coincide with Lincoln Center’s 50th anniversary celebrations.

Sharon McHugh
US Correspondent

Key Facts

Status Design
Value 0(m€)
Add your name to this project
Tod Williams Billie Tsien Architects
www.twbta.com

More projects by this architect

Institute of the Arts and Sciences, University of California

The Logan Center for the Arts

Andlinger Center at Princeton University

Barnes Foundation, Philadelphia

The Reva and David Logan Center for Creative and Performing Arts

Skirkanich Hall, University of Pennsylvania

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site