THONET

SATURDAY 25 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
The Blue Planet/Whirlpool, Copenhagen, Denmark 
Tuesday 08 Jul 2008
 
Designing The Blue Planet 
 
3XN architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

3XN wins design for dramatic aquarium in Copenhagen 

Inspired by the whirl streams of the sea, shoals of fish, and swirling starlings turning the sky black, 3XNs winning proposal is called ‘Whirlpool’. Indeed, from the round centre hall of the building the different parts are ‘whirled’ in the slightly curved sequence of rooms. The first and longest of the whirlpool’s arms follow the shape of the landscape and the building, moving into the land.

The Blue Planet building site is in Copenhagen, at the island of Amager, right at the coast of Øresund, north of Kastrup Havn, close to the Copenhagen Airport, and viewed from a plane the whirlpool shape will show in its full. Approaching on the ground, one will experience the building as floating in a circular reflection pool, and a walk through its interior is a travel through several organic worlds.

Designing The Blue Planet the architects team was inspired by nature, says principal of 3XN, Kim Herforth Nielsen. “We wanted to stage a totality of the experience one has visiting an aquarium. The starting point was this magnificent experience of actually watching fish in their element. We wanted to create that adventurous feeling, and we took inspiration in the natural phenomenon of the whirlpool or maelstrom drawing you into the deep. A sculpture at the coast it unites the natural elements of water, air and earth.”

Thus situated in the borderland between the worlds of Poseidon and Zeus, the walls and roofs form a single, continuous flow and are clad in a way which emphasises the wavy outline of the building, thereby telling a story of this union. The first and longest of the whirlpool’s arms follows the shape of the landscape and the building, moving into the land.

Entering The Blue Planet, the building will convey an other-worldly experience from the initial moment. Visitors tilting their head back will be met by the underside of an aquarium pool which is also the ceiling giving a sense of an underwater world. High above, through the pool water, you can see the sky with sunlight being reflected in the water and forming flickering, shimmering sunspots on the floor and walls of this light.

The Round Room is a centre of navigation in the aquarium, and this is where visitors choose which river, lake or ocean to explore. Each exhibition has its own face towards the Round Room, each with its own entrance, starting with a buffer zone – a platform where sound and images are used to introduce the atmosphere communicated in the ensuing exhibition room.

Raised a few metres above the terrain, The Blue Planet is a reflection of strong coherence; greatness in the smallest of things, all water in the world being inextricably linked, from the enormous forces of tsunamis to the infinitely tiny, spinning molecules. Overlooking the Øresund, the building connects land and sea, drawing both the great outdoors and visitors inside.

In the landscape, the great WHIRLPOOL continues through the terrain, the pools and the sea surrounding the building. Like watery currents, the building is not static – the movement continues into the future by virtue of always allowing possible extensions to add more, simply by letting the lines of the whirlpool grow further out. Any expansion would cause a minimum of inconvenience to the contemporary exhibitions and the existing parts of the building. The extensions can simply be added to an individual arm, solely closing this particular section down during the extension process and not re-opening it until completion. Secondly, the key element is that any new building volumes added will be extensions of the architecture, with any expansion of the aquarium simply taking place in a natural dialogue with the building itself.

Nature and culture can be mixed, controlled by topics and ideas, on the basis of the stories to be told or in interaction with the audience. The building is flexible enough to accommodate it all, and the dominant whirl, with its endless scope for variation, but also repetition and rhythm, holds it all together. The curves which define the unique and sculptural look of the building must be perceived as part of the backdrops to the sceneries of the exhibitions.

Key Facts

Status planning
Value 0(m€)
Add your name to this project
3XN architects
www.3xn.dk

More projects by this architect

Interview: 3XN

Quay Quarter Tower

Mälardalen University

Swedbank Headquarters

Grove Towers

More Projects

Latest Jobs in Copenhagen

Architect with Experience in Danish Market

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site