SEARCH IN BRIEF

 
1931 hospital in California transformed by Tom Eliot Fisch and Page & Turnbull

The external and interior renovation of a 1931 hospital in Stanford, California is now complete. Opened in 1931 as the Palo Alto Hospital, the building was designed on the principles of Florence Nightingale’s infection control and broken into small wards to minimise the chance for infection.

Expanded in 1939, the building continued to be used as a hospital until 1959 when Stanford University transformed it into the Hoover Pavilion and began to use the complex for medical offices.

The Hoover Pavilion has now undergone its latest conversion with Tom Eliot Fisch and Page & Turnbull, bringing the aging building up to the latest high-tech standards and in line with the California Green Building Code Tier 1. As the Hoover Pavilion had been gutted during previous renovations, the team was able to remove several interior walls and eliminate the central corridor to realign circulation along the edge of the building. This enabled natural light to flood the interior.

The new interior walls incorporate motifs found on the historic Art Deco exterior. The design team varied materials to create a non-institutional feel, delineate intimate neighbourhoods, and give each space its own identity, with changes to ceiling patterns and carpet colour and texture.

IN BRIEF
Thursday 04 April 2013
Science Island International Design Contest in Lithuania to be organised by Malcolm Reading Consultants
Fri 06 May 2016
Obituary: John Leonard Malyan MBE FRIBA – 1931-2016
Wed 04 May 2016
Shortlist announced for Art Mill International Design Competition
Fri 22 Apr 2016
Arup says ‘air trains’ could create 40% more space for UK commuters
Fri 22 Apr 2016
SYBARITE ARCHITECTS CELEBRATE HER MAJESTY’S 90TH BIRTHDAY WITH PRESTIGIOUS QUEEN’S AWARDS HONOUR
Fri 22 Apr 2016
Funding for the V&A’s Exhibition Road Building Project nears completion
Thu 21 Apr 2016
Bill Hellmuth named as HOK’s New Chief Executive Officer
Wed 20 Apr 2016
Launch of design competition for a new Student Support Centre and Square at the University of Central Lancashire in Preston, Lancashire
Wed 20 Apr 2016